Trump’tan Brezilya’ya ‘Bolsonaro’ tehdidi: Cadı avı sona ermezse yüzde 50 gümrük vergisi gelecek

ABD Başkanı Trump, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’ya Mektup Gönderdi

ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva‘ya gönderdiği mektupta, ülkenin eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘ya karşı takındığı tavırları eleştirdi ve bu durumu uluslararası bir utanç olarak nitelendirdi.

Trump, Truth Social hesabından paylaştığı mektupta, Silva’ya, Bolsonaro’yu yakından tanıdığını ve ona karşı büyük bir saygı duyduğunu belirtti.

ABD Başkanı, mektubunda Brezilya’nın, görev süresi boyunca tüm dünyada saygı duyulan bir lider olan eski Başkan Bolsonaro’ya karşı takındığı tavırların uluslararası bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti.

Bolsonaro hakkındaki darbe girişimi suçlamalarına atıfta bulunan Trump, bu durumu “hemen sona ermesi gereken bir cadı avı” olarak değerlendirdi.

Brezilya Ürünlerine Yeni Vergi Tarifeleri Uygulanacak!

Trump, mektubunda ayrıca Brezilya ürünlerine tüm sektörel tarifelerden bağımsız olarak yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Yeni vergi tarifesi 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek ve ülkeye dolaylı yoldan sokulmaya çalışılan ürünlerin daha yüksek bir vergiye tabi tutulacağını belirtti.

Trump, “Mevcut rejimin adaletsizliklerini gidermek için bu oranın uygulanması gerekmektedir.” dedi.

İki gün önce de Truth Social hesabından yapılan bir açıklamada, Brezilya yönetiminin eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı takınmış olduğu tavırların korkunç olduğunu ve darbe suçlamalarının siyasi olduğunu savunduğu belirtildi.

Brezilya’da Yaşanan Gelişmeler

Brezilya’da 30 Ekim 2022’de yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Bolsonaro’yu geride bırakarak seçimi kazandı. Seçimlerin ardından Lula da Silva, 1 Ocak 2023’te göreve başladı.

Seçim sonuçlarının ardından, Bolsonaro destekçileri ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri düzenledi ve 8 Ocak 2023’te ordunun müdahale etmesini isteyerek Ulusal Kongre binasını işgal etti.

Brezilya Federal Polisi, 26 Kasım 2024’te Bolsonaro’nun Lula da Silva hükümetine karşı darbe planları yaptığını iddia etti ve Federal Yüksek Mahkeme de darbe suçlamalarıyla ilgili hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Bolsonaro, davayı soruşturan Alexandre de Moraes’i suçlayarak suçlamaları reddetti ve hikayeyi uydurmakla suçladı.

(AA)

Related Posts

ABD Afrika’da neyin peşinde

Washington yönetimi son dönemde Afrika kıtasındaki ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirme sinyalleri verirken, bu ilginin arkasında yatan temel sebebin değerli mineraller olduğu belirtiliyor.

Mısır ve Çin yerel para birimleriyle mali işbirliğini artırmaya yönelik 3 anlaşma imzaladı

Mısır ve Çin arasında, yerel para birimleriyle yürütülen mali işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla üç anlaşma imzalandı.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

Apple’ın Operasyon Direktörü Jeff Williams, 27 yılın ardından emekli oluyor

William’ın uzun süredir Tim Cook’un yerine şirketin bir sonraki CEO’su olmak için önde gelen adaylardan biri olarak görüldüğü kaydedildi

Zeydan Karalar görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in geçici tedbirle görevlerinden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler